top of page
Papier-stroke I en II

De werken met de titel Papier-stroke I en II staan symbool voor een nieuwe periode in Marja’s leven. In de zomer van 2013 zette een hersenbloeding haar leven op zijn kop. Ze moest opnieuw leren lopen, schrijven, slikken, tandenpoetsen. Ook schilderen zoals zij dat voorheen deed, kon niet meer. 

Papier-stroke I is het eerste werk na deze ingrijpende gebeurtenis. Het is een weergave van het lange herstelproces, en heeft daar een grote bijdrage aan geleverd. ‘Ik ontdekte wat me hielp en alles kwam in mijn rol terecht. De liefde en steun
die ik kreeg, de troost die de tuin me bood, het zoeken naar woorden voor wat me overkomen was, het helende van de natuur, inzichten die als puzzelstukjes in elkaar pasten, de energie die weer ging stromen en een spiraal, als symbool voor leven en dood.’ Papier-stroke I heeft een permanente plek gekregen in het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht en is daar te bekijken.

Papier-stroke I, schildering in acryl en olieverf op papier, 1.25 x 10 meter, 2013-2015.

Papier-stroke II

Marja’s herstel ging door en zij schilderde Papier-stroke II. Opnieuw een groot werk waarin zij thema’s verwerkte die haar herstelproces symboliseren. De jurk die ze droeg tijdens de onthulling van Papier-stroke I werd de verbinding tussen de twee werken. Zij schilderde haar hoofd dat vaak nog zo overvol was. En de bliksemflits voor de momenten dat het ineens weer minder goed ging, van het ene op het andere moment. Dan kwam ze in een soort niemandsland terecht. Er bestaat immers geen gebaand pad voor het herstel van ziekte. Steeds opnieuw kijken wat helpt. Zo zijn er de elementen waarmee zij een ode bracht aan alles wat er gewoon al is; de kraanvogels die ze zag op een vakantie en die een lang en gelukkig leven symboliseren en de geschilderde bomen die staan voor al het goede wat de natuur biedt. Tussen de bomen tekende ze haar gedachten met een pennetje van 0.01 millimeter dik. Dat was een triomf, want net na de bloeding had ze uitval aan haar rechterzijde waardoor zij rechts niets meer kon bewegen - ze kon zelfs haar naam niet meer schrijven. En ten slotte kwam er rust. Herstellen is een proces van vallen en opstaan, het is geen lineair proces, er is geen volgorde. Alles heeft met alles te maken. 

Ook dit werk heeft een permanente plek gekregen in het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht en is daar te bekijken.

Het ontstaan van Papier-stroke I en II
Papier-stroke I - Marja Potters 2013-2015
Papier-stroke II - Marja Potters 2015-2019

Papier-stroke II, schildering in acryl en olieverf op papier, 1.25 x 10 meter, 2015-2019.

bottom of page