Over ons

Peter Kipp is geboren en getogen in Utrecht. Al van kinds af aan wist hij dat hij restaurator wilde worden. Na het voltooien van zijn gymnasiumopleiding werkte Peter een paar jaar als vrijwilliger bij de Archeologische Dienst van de Gemeente Utrecht. Ter verdieping van dit werk volgde hij colleges aan de Universiteit van Amsterdam. In 1978 werd hij toegelaten tot de opleiding voor restauratoren in Amsterdam, waar hij de studierichting papier en meubels koos. Tijdens deze studie liep hij onder andere stage in het Prentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam. Na afronding van de opleiding begon Peter in 1982 een eigen bedrijf in Utrecht. Het restaureren en conserveren van papier werd zijn belangrijkste professie. Later raakte hij ook geïnteresseerd in de restauratie van maquettes: het driedimensionale karakter en de constructie van modellen boeiden hem. Hij bekwaamde zich in de restauratie van zowel papieren maquettes, als modellen van gips en hout.

 

Inmiddels werkt Peter al bijna 40 jaar als papierrestaurator en hij volhardt in zijn opvatting zo min mogelijk te doen aan een te restaureren object - de geschiedenis van een object mag zichtbaar zijn. Wel staat hij pal voor de zorg voor goede bewaaromstandigheden, zodat de papieren werken lang behouden blijven. Peter werkt voor zowel musea en (gemeentelijke) instellingen als particulieren. Hij beoefent zijn vak met kennis van zaken en met veel plezier.

Marja Potters is geboren in Wouw in Noord-Brabant. Ze doorliep de havo in Brunssum (Limburg) en voltooide vervolgens de hogere beroepsopleiding voor verpleegkundigen in Nijmegen. Haar eerste baan vond Marja bij de Van der Hoeven kliniek, een tbs-kliniek in Utrecht. Tot 1993 werkte ze in de psychiatrie en in die tijd rondde ze ook een studie geschiedenis af. Aan de Haagse Rijksarchiefschool volgde ze daarna de opleiding tot Middelbaar Archiefambtenaar. Als archivaris werkte ze onder andere bij de Stichting het Zuid-Hollands Landschap in Rotterdam, het Nederlands Architectuurinstituut (nu: Het Nieuwe Instituut) in Rotterdam en het Rode Kruis in Den Haag. In die tijd, na een reis naar India en Nepal, ontdekte Marja het schilderen. Ze leerde het (experimenteel) schildersvak van Leo Dekker, schilder in Driebergen. Het schilderen werd steeds belangrijker in haar leven en met het starten van een eigen bedrijf in 2006 kon ze haar werk als archivaris met het schilderen combineren.

 

In de zomer van 2013 werd Marja getroffen door een hersenbloeding. Het herstelproces kwam terecht in twee grote werken, getiteld: Papier-stroke I en II. Met de afronding van deze projecten is er ook weer ruimte gekomen voor andere thema’s in haar schilderijen en tekeningen. Ook zet Marja met veel plezier op kleine schaal haar archiefwerkzaamheden voort. 

       © 2021 Atelier Abstederdijk. All rights reserved.

Website design by Laura Kipp. Powered by Wix.