top of page
Maquettes

Al sinds 1990 legt Peter zich toe op de restauratie van maquettes. Het begon met een papieren maquette van Gerrit Rietveld. Daarna bekwaamde hij zich in het herstel van houten, gipsen, glazen en kunststof maquettes. Peter werkt vaak samen met Elien Voerman, en als er kleurherstel moet plaatsvinden neemt Marja dat voor haar rekening.

Maquette Kunstmuseum Den Haag

Normaal gesproken restaureert Peter maquettes. In 2019 kreeg hij de kans om er zelf een te maken.

 

In het begin van de twintigste eeuw maakte architect H.P. Berlage twee maquettes voor de bouw van het Haags Gemeentemuseum (sinds 2019 Kunstmuseum Den Haag). Een van de maquettes is in bewaring bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, de andere is destijds weggegooid. Omdat het Kunstmuseum beide maquettes tentoon wilde stellen, vroeg het museum aan Peter en aan Elien Voerman de weggegooide maquette te reconstrueren. Aan de hand van eerdere werk- en bouwtekeningen brachten zij deze maquette weer tot leven. Zowel de bewaarde maquette als de nieuw gebouwde maquette waren in 2021 te zien in de tentoonstelling 'Het gedroomde museum - Berlages meesterwerk' in Kunstmuseum Den Haag.

Beeldverslag februari 2021

Opbouw maquette en opening tentoonstelling 'Het gedroomde museum' in Kunstmuseum Den Haag.

Beeldverslag periode april-juli 2020

Beeldverslag periode februari-maart 2020

Beeldverslag periode december 2019-januari 2020

Een gipsen maquette

In de zomer van 2017 restaureerde Peter de maquette van het gebouw van De Industrieele Groote Club, een herensociëteit aan de Dam in Amsterdam. Deze maquette is uitgevoerd in gips. Bijzonder is dat de maquette bewaard gebleven is en nog steeds te zien is in het pand waarvoor hij gemaakt is. In de loop van de tijd is er wel enige schade ontstaan. Peter heeft het geheel schoongemaakt, ontbrekende delen zoals een balkonhek aangevuld en onderdelen die losgekomen waren, zoals schoorstenen, teruggeplaatst.