Maquettes

Al sinds 1990 legt Peter zich toe op de restauratie van maquettes. Het begon met een papieren maquette van Gerrit Rietveld. Daarna bekwaamde hij zich in het herstel van houten, gipsen, glazen en kunststof maquettes. Peter werkt vaak samen met Elien Voerman, en als er kleurherstel moet plaatsvinden neemt Marja dat voor haar rekening.

Een gipsen maquette

In de zomer van 2017 restaureerde Peter de maquette van het gebouw van De Industrieele Groote Club, een herensociëteit aan de Dam in Amsterdam. Deze maquette is uitgevoerd in gips. Bijzonder is dat de maquette bewaard gebleven is en nog steeds te zien is in het pand waarvoor hij gemaakt is. In de loop van de tijd is er wel enige schade ontstaan. Peter heeft het geheel schoongemaakt, ontbrekende delen zoals een balkonhek aangevuld en onderdelen die losgekomen waren, zoals schoorstenen, teruggeplaatst.

Eerdere projecten

De fotocompilatie hieronder geeft een beeld van andere maquettes die Peter heeft gerestaureerd, zoals het poppenhuis van Gerrit Rietveld. Een ander omvangrijk project was de restauratie van de prijsvraag-maquettes van architecten J. Stuyt en W. Kromhout voor het Rotterdamse Raadhuis. Ook werkte Peter aan een maquette voor de Rotterdamse woonwijk Hofdijk van architect J. Verhoeven en een werkmodel van een olieraffinaderij in Pernis.