top of page
Plafonds en behangsels

Het Woonhuismuseum en een gigantische agaveplant

In mei 2022 werd het Woonhuismuseum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht, vlakbij Gouda, weer toegankelijk voor publiek. Voor die tijd was het gesloten vanwege onderhoud en restauratie. In de zomer van 2021 restaureerden Peter en Marja het behang in de werkkamer. Op het prachtige behang zijn kraanvogels afgebeeld. Scheurtjes en andere beschadigingen werden hersteld en op kleur gebracht. Daarnaast conserveerde Peter ingelijste werken op papier.

 

Ten slotte schonken Marja en Peter hun prachtige agave aan de Overtuin, een historisch park gelegen aan de overzijde van het museum. De agave werd te groot voor de tuin aan de Abstederdijk en kon ternauwernood heelhuids uit de tuin gehaald worden. Met weemoed namen zij afscheid. Gelukkig heeft de plant een mooie bestemming gevonden. 

1
2
3
4
5
6
8
10
12
16
19
20
22
24

Plafonds in het Wagenmakershuis

​In het Wagenmakershuis in Vinkeveen heeft Peter, samen met Elien Voerman, het plafond van drie kamers behandeld. In de hoeken, aan de randen en in het midden waren de plafonds versierd met ornamenten in papier-maché. Het hele plafond moest vanwege asbest losgehaald worden en de mooie, fragiele ornamenten met blad- en plantmotieven moesten gered worden. Het was een hele uitdaging. Peter was immers vertrouwd met papieren behangsels, maar een papieren plafond was toch iets anders. De restauratie en conservering bestonden uit het tijdelijk verwijderen van de ornamenten, het aanvullen van ontbrekende onderdelen en het weer terugplaatsen van de ornamenten op het plafond.

plafonds (1)
plafonds (2)
plafonds (3)
plafonds (4)
plafonds (5)
plafonds (6)
plafonds (7)
plafonds (8)

Behangsels
De restauratie van historische papieren behangsels vergt een bijzondere aanpak. Het materiaal kan het beste ter plekke 
behandeld worden: aan de muur. Daar hoort bij dat er gewerkt wordt vanaf ladders en installaties. Ook zaken als betengeling, spanning in het papier, bouwkundige en technische omstandigheden zijn van invloed op het restauratiewerk. Voor het op kleur brengen van beschadigd behangsels sluit Marja zich bij Peter aan.

bottom of page